// Kirjailijat // Lehtinen, Jussa // Kirjailijaluotain

Lehtinen, Jussa // Kirjailijaluotain

Lehtinen, Jussa














Miksi kirjoitat?
– Kirjoitan, koska en malta olla kirjoittamatta. Olen kohtuullisen taitava vetelehtijä, mutta tylsistyn, jos joudun pitkän aikaa olemaan ilman pitkäaikaista projektia jota suunnitella ja hioa. Jotkut kutovat sukkia, toiset kunnostavat autoja. Minä en osaa tehdä kumpaakaan, joten kirjoitan tarinoita.


Mitä haluat sanoa tai aiheuttaa kirjoittamalla?
– En minä mitään halua sanoa, enkä oikeastaan aiheuttaakaan. Minulle riittää, jos lukijassa herää lukujen välissä tunne jos sittenkin yhden vielä...


Miten toivoisit, että kirjoittamaasi luetaan?
– Hymyssä suin, tai ainakin suupieli nykien.

Kuinka tyylisi on muotoutunut?
– Kuten kai kaikilla, yrityksen ja erehdyksen kautta. En kirjoita elääkseni saatikka elämäntavakseni, joten minun on kirjoitettava sellaista tekstiä jota on kiva kirjoittaa, muuten tarina jää kesken. Tekstin on kyettävä viihdyttämään, mielellään myös muita, mutta ainakin minua.


Kypsytteletkö, suunnitteletko, kirjoitatko pitkään?
– Etsin edelleen tasapainoa tarkan suunnittelun ja henkilöiden mukana itsekseen kehittyvän tarinan välille. Syy on sama kuin edellisessä vastauksessa. Kirjoittamisen pitää olla hauskaa, jotta saan jotain valmiiksi. Pöytälaatikostani löytyy paljon liian pitkälle hiottuja suunnitelmia, joihin en ole jaksanut tarttua, koska tiedän jo etukäteen mitä tulee tapahtumaan. Silloin varsinainen kirjoitustyö tuntuu jo valmiiksi tympäisevältä puhtaaksi kirjoittamiselta. Totta kai hyvä tarina tarvitsee jonkinnäköisen rautalankakehikon tuekseen, mutta yritän jättää suunnitteluvaiheessa itseltäni mahdollisimman paljon pimentoon, jotta voin kirjoittaessa kokea samoja yllättymisen ja ilon tunteita kuin lukija, kun tarinan henkilöt kaappaavat vallan ja juoni koukkaa yhtäkkiä uuteen, yllättävään suuntaan.


Inspiroivatko toisten aikaansaannokset tai ilmiöt sinua?
Lallin ajolla oli kaksi esikuvaa ylitse muiden. Jari Tammen hulvaton historiallinen fantasiamoukari Kalevan solki herätti minussa ensi kertaa ajatuksen, että suomalaisuutta ja Suomen historiaa voi käsitellä hauskasti ja luovasti. Walter Scottin klassikon Ivanhoen kirkasotsaisten ritareiden sanailusta ja rehvakkaasta touhuamisesta ammensin omaan tekstiini paljon tunnetta ja tunnelmaa. Nämä kaksi kirjailijaa ovat vahvasti vaikuttaneet omaan tekemiseeni, mutta samoin ovat Wilbur Smith, Bernard Cornwell ja miksei myös Terry Pratchett, muutaman mainitakseni. Lähteestä riippumatta yritän imeä itseeni vaikutteita ja oppia koko ajan lisää.


Millaisessa ympäristössä tai tilassa kirjoitat?
– Kirjoitan työhuoneen hiostavassa tietokonetuolissa retkottaen, mikä tuntuu varsinkin kesäkuumalla melko typerältä. En tiedä osaavatko ammattilaiset kirjoittaa samalla kun liottavat varpaitaan laiturinnokassa tai paahtuvat aurinkotuolissa, mutta minä tarvitsen hallitun ympäristön, jossa ei ole ylimääräisiä virikkeitä tai ärsykkeitä (tosin voihan netissä päivystämällä aina haaskata ne pari tuntia, jotka olisi ollut hyvä käyttää näppäimistön takomiseen). Eikö sen kirjoittamisen pitänyt olla hauskaa? Ehkä, mutta aloittaminen ainakin on joka kerta yhtä hankalaa.


Mikä on erityinen voimavarasi tai voimavarat, joilla kirjoitat?
– Vaikein kohta melkein tekstin pituudesta riippumatta on minulle sen keskimmäinen kolmannes. Ensimmäinen menee uutuuden innolla ja viimeinen sen takia, ettei juttua enää kehtaa jättää kesken kaiken työmäärän jälkeen. Mutta ennen tarinan puoliväliä tökkii välillä pahasti. Ei tästä tule mitään. Kuka hullu tällaiseen tuhlaa aikaansa? Silloin on vain väännettävä rivi, kappale, sivu kerrallaan, kunnes puoliväli jää taakse ja armeijatermein ilmaistuna juna kääntyy. Eli pitkän alustuksen jälkeen vastaukseni on, ettei minulla ole muita voimavaroja kuin ehkä tietty sitkeys ja pitkäjänteisyys, ja niitäkin tarvitsen vain osan aikaa projektia.


Kirjoittamisen valo- ja varjopuoli?
– Parasta kirjoittamisessa ovat hetket, jolloin teksti kulkee ja parin tunnin takomisen jälkeen havahtuu tajuamaan että huh huh, missäs sitä tuli oltua. Varjopuolena voi käydä niin, että pasta ei ole enää ihan al dente, jos oli ruokaa laittamassa sillä hetkellä kun tekstiin katoaminen tapahtui.


Tarvitsetko vastapainoa kirjoittamiselle?
– Kirjoittaminen on minulle ennen kaikkea harrastus, vaikkakin rakas ja aikaa vievä harrastus, joten keskimäärin se antaa enemmän kuin ottaa. Välillä kirjoittaminen tietenkin tökkii, mutta silloin voi aina lyödä koneen päältä ja keksiä jotain parempaa tekemistä.
Medialle
Ota yhteyttä
Palaute

Ajankohtaista
Tiedot viimeisimmistä ja tulevista uutuuksista. Mitä on tapahtunut, mitä on tapahtumassa? Missä kirjailijat kuuluvat ja näkyvät? Satunnaisina herkkupaloina tarjoilemme myös kolumneja, kirjeitä ja muuta pikkunaposteltavaa.



Kirjat
Kirjaesittelyt lukunäytteiden kera. Puhuttelevia sisältöjä oivaltavassa muodossa. Kirjalabyrintin syväkirjoissa tarina saa uusia ulottuvuuksia. Kirjat saatavilla sekä jälleenmyyjiltä että suoraan meiltä.



Kirjailijat
Tutustu kirjailijoihimme. Pikkufaktojen lisäksi kirjailijaluotain paljastaa kirjoittamisen taustoja. Täältä löydät myös linkit blogeihin ja kotisivuille. Herättikö kirja kysymyksiä, haluatko lähettää kiitoksen tai kannustuksen sanan kirjailijalle?



Kirjoittajille
Etsimme jatkuvasti uusia käsikirjoituksia kustannusohjelmaamme. Oli lajisi sitten perinteinen romaani tai hyperromaani, voimme tarjota töillesi julkaisukanavan. Kokeile rajojamme; me ilahdumme ideoista, jotka voivat tehdä kirjallisuuden kenttää monimuotoisemmaksi.



Kustantamo
Kirjalabyrintti on digitaaliseen kaunokirjallisuuteen erikoistunut kustantamo. Haluamme tuoda lukijoille teoksia, joissa muodon ja sisällön yhteistoiminta nousee uudelle tasolle. Toteutamme tehtäväämme kirjailijan yhteistyökumppanina ja palvelijana.




RSS-syöte Äänisyöte Uutiskirje Twitter Facebook

Tilaa Kirjalabyrintin RSS-syöte tai uutiskirje tai seuraa meitä Facebookissa tai Twitterissä.






© 2010 Kustannusyhtiö Kirjalabyrintti | Puhelin: 045 312 1970 | Sähköposti: kirjalabyrinttikirjalabyrintti